Yabancı Plakaya Sahip Araçların Türk Plakasına Çevrilmesi İçin Gerekli Şartlar ve İşlemler

İÇİNDEKİLER
1- Yurt Dışından Türkiye’ye Araç Getirmek İçin Uygulanması Gereken Prosedürler 
2- Yabancı Plakalı Taşıt İle Türkiye’ye Giriş Sağlayabilecek Kişiler 
3- Aracın Türkiye’ye Girişinde Gerekli Evraklar
4- Kalan Süreden Nasıl Yararlanılır
5- 185 Günlük Süreyle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
6- Vekaletname Yoluyla Aracın Yurtdışına Çıkarılması
7- Yabancı Plakaya Ait Aracın Türk Plakasına Çevrilmesi
8- Türk Plakasına Çevrilen Aracın Satışı
9- Sonuç

Yurt dışındaki yabancı plakaya sahip araçların Türkiye’ye getirilebilmesi belli yasal prosedürlere tabi tutulmuştur. Bu doğrultuda her ülkenin farklı düzenlemelere, politikalara sahip olmasından ötürü bu süreç ülkeden ülkeye farklılık arz edebilmektedir. Ülkeler arasında akdedilen ekonomik anlaşmalar bu konuda ülkelere avantaj sağlayabilmektedir. 

  1. Yurt Dışından Türkiye’ye Araç Getirmek İçin Uygulanması Gereken Prosedürler
  • Yurt dışındaki aracını Türkiye’ye getirmek isteyen kişi öncelikle Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na aracın özelliklerini ayrıntılı bir şekilde ifade ederek bildirimde bulunmalıdır. 
  • Yurt dışından getirilen aracın özelliğine ve değerine göre değişkenlik gösterecek şekilde Türkiye’ye gelen araç için Gümrük Vergisi, KDV, ÖTV gibi vergilerin  ödenmesi zorunludur. Ülkeye girişte gümrük beyannamesi düzenlenerek aracın belgeleri gümrüğe sunulmalıdır. 
  • Türkiye’ye getirilecek olan aracın çevreye, trafik güvenliğine uygun olması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı araç muayene istasyonu, TÜVTÜRK’e gidilerek aracın çevre standartlarına olan uygunluğu denetlenir.

Aracın yasal olarak trafiğe çıkabilmesi için mutlaka Türkiye’de zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır.

Detaylı Bilgi Almak İçin Lütfen İletişime Geçin!

Hızlı ve Güvenilir Hizmet!

Tanıma Tenfiz kurumu ile yabancı mahkemelerden alınan boşanma kararları Türkiye’de nasıl uygulanır!?

Tanıma Tenfiz ile yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de Uygulaması hakkında detaylı bilgi için iletişime geçin!

Tanıma Tenfiz Yolu

foreign court decisions

2. Yabancı Plakalı Taşıt ile Türkiye’ye Giriş Sağlayabilecek Kişiler

  • İkamet Koşulu

Kendi adlarına kayıtlı olma şartını taşımak şartıyla yurtdışında ikamet eden kişiler bir adet yabancı plakaya sahip kara taşıtı aracını geçici olarak Türkiye’ye getirebilir. Kişinin yurtdışında ikametgahının bulunması gerekmekle beraber son bir yıl içerisinde Türkiye’ye giriş yapacağı tarihten geriye en az  kesintili veya kesintisiz 185 gün yurtdışında bulunması gerekmektedir.  Bu süreyi Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan pasaport giriş çıkış kayıtları göz önünde bulundurularak otomatik bir program tarafından hesaplanır. 

Yurtdışına eğitim, çalışma amaçlı geçici süre ile gidip kesin şekilde dönen kişiler Türkiye’ye yerleşmiş sayılacağından ikametgahları Türkiye kabul edilir. Bu sebepten bu kişiler yabancı plakalı araçlarını geçici olarak Türkiye’ye getiremezler.

Yurt Dışından Emekli Olmuş Kişiler İçin Gün Şartı 

Yurt dışından emekli olmuş kişiler için 185 gün yurtdışında bulunma koşulu bulunmamaktadır. Bunun için kişinin emekli belgesinin ibrazı ve ikametinin bulunması gerekmektedir. 

Kendilerine tanınmış  730 günlük sürenin tamamını kullanamayan emekliler hakkında süresi içinde tekrardan araçlarıyla Türkiye’ye gelmek istediğinde 185 günlük süreye bakılmaksızın kalan süreyi kullanmalarına izin verilir. 

Emekli veya çalışan olması fark etmeksizin taşıtını Türkiye’de iki yıl (730 gün) kullanabilir.  Yabancı uyruklu kişilere verilen ikamet belgesinde süre yazılır ve bu süre 2 yılı geçemez. Oturma izni olmayanlara ise 180 günde aracın Türkiye’ye girdiği tarihten itibaren  90 günlük bir süre verilmektedir.

 Tüzel kişiliklere ait taşıtların (otomobil, minibüs, arazi taşıtı, kamyonet ve motosiklet) vekaletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde 30 (otuz) güne kadar süre verilir. 

3. Aracın Türkiye’ye Girişinde Gerekli Evraklar

  • Ruhsat
  • Aracı getiren kişinin ehliyeti
  • Yurtdışı ikametini gösterir belge
  • Pasaport veya yerine geçen kimlik belgesi
  • Türkiye’de geçerli zorunlu trafik sigortası
  • Yurtdışından emekliler için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgesi,  
  • Duruma göre geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi,  
  • Tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümeli belge. 

4. Kalan Süreden Nasıl Yararlanılır

Son bir yıl içerisinde en az 185 gün yurtdışında bulunan, ikametini orada kurmuş kişi yerleşik kişi olarak ifade edilir ve bu kişiler 185 günlük süre zarfı içinde aracı Türkiye’ye  getirdiler ise kalan süreler 2 yıl (730 günden) düşülerek geri kalan süre kendilerine verilir.

5. 185 Günlük Süreyle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Türkiye’ye giriş yapacağı tarihten itibaren, yurtdışında son bir yıl içerisinde en az 185 gün fiilen kalmış olmak. Bu süre kesintili olabilir. Örneğin kişi belli aralıklarla son bir yıl içerisinde yurtdışına gidip gelmiş olabilir. 
  2. 185 günlük sürenin ülkeye her girişte sağlanması gerekmektedir.
  3. Kişinin taşıtsız olarak kaldığı süre taşıta verilen süre hesabında dikkate alınmaz
  4. Türkiye’de oturma izni olmayan yabancı kişiler yurtdışına çıkıp taşıtlarıyla tekrar geri geldiklerinde kalan süre kendilerine verilir.

6. Vekaletname Yoluyla Aracın Yurtdışına Çıkarılması

Vekaletname veren kişi ile vekaletname düzenlenen kişi birlikte gümrük idaresine aracın yurtdışına son çıkış tarihinden 15 gün önce başvuru yapılmalıdır. Ancak vekaletname onaylı konsolosluk veya noter onaylı ise vekaletname düzenlenen kişinin başvurması yeterlidir. 

7. Yabancı Plakaya Ait Aracın Türk Plakasına Çevrilmesi

İkamet kartına sahip kişi yabancıysa aracı Türk plakasına çeviremez. Ancak ikamet kartına sahip kişi Türk Vatandaşı İse en az iki sene yurt dışında oturmuş olmak kaydıyla orada oturum ve vatandaşlık haklarını iptal ettirip  Türk konsolosluğundan  “kesin dönüş evrakı” alması gerekmektedir. Öğrencilik ve geçici görevden dolayı gidenler hakkında böyle bir işlemin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. 

Kişinin aracı üzerine aldırdığı ruhsat tarihi itibariyle araç 3 yaşından büyük olmamalıdır. Kesin dönüş tarihinden itibaren geriye dönük olarak araç ve araç sahibi kişinin kesintisiz 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekmektedir. Buna istinaden kesin dönüş tarihi itibariyle altı ay içerisinde Türk plakasına çevirmek için kişinin kendisine yakın olan (Haydarpaşa, Yeşilköy) Oto İhtisas Gümrük Müdürlüğüne gidip ilgili kurumdan yüzyüze bilgi alması gerekmektedir. İşleme dair sair durumlar hakkında ilgili kurum yüzyüze bir şekilde bilgi vermektedir. 

Kişi Gümrük İdaresi ile ilgili millileştirme işlemleri için Gümrük İdaresine başvurduktan ve ilgili işlem hakkında gerekli bilgileri aldıktan sonra tamamlamak üzere kişinin  notere gidip plaka çıkartması gerekmektedir. Maliye kaydıyla ilgili olarak son aşama olarak nakil vasıtaları vergi dairesi tarama kontrol bölümü aranıp bilgi alınabilir. 

8. Türk Plakasına Çevrilen Aracın Satışı

Araç Türk plakasına çevrildikten sonra araca bir sene şerh koyulur ve kişi aracı bu süre zarfında satamaz. Şerh kalktıktan sonra kişi normal araç satış usulüne göre aracın satışıyla ilgili işlemleri gerçekleştirebilir.

9. Sonuç

Yurt dışında bulunan bir taşıtın Türkiye’ye gelebilmesi için belli prosedürler gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi araç sahibi kişinin son bir sene içerisinde Türkiye’ye giriş yapacağı tarihten itibaren geriye dönük olmak üzere en az 185 gün yurtdışında bulunmuş olması şartıdır. Kişiler aracını en fazla 2 sene (730) gün boyunca Türkiye’de kullanabilmektedir. Bu iki senelik süre bittikten sonra yine aynı şekilde 185 günlük şart tamamlandığı takdirde tekrardan iki senelik bir hakka sahip olabilmektedirler. Yabancı plakaya sahip aracı Türk plakasına çevirmek isteyen araç sahibinin Oto ihtisas Gümrük Müdürlüğüne gidip yüz yüze görüştükten sonra gerekli işlemleri tamamlanmasının ardından noter tarafından Türk plakası çıkarılmaktadır. Kişi söz konusu işlemleri tamamladıktan sonra aracı satmak isterse Türk plakasına çevrilmesinden itibaren bir senelik şerh kalktıktan sonra aracın normal bir şekilde satışını gerçekleştirebilir.