Residence Permit In Turkey

Son zamanlarda Türkiye’nin çevre ükeler ve global olarak göstermiş olduğu ivme ve  gelişim düzeyi yabancı msafirlerin Türkiye’yi ziayretleri ziyaretleri sırasında etkilenmesi sebeiyle ülkemiz sınırları içeriside yaşama istekelerini arttırmıştır. Bu nedenle Türkiye de yasal olarak yaşama, konaklaa ve bnzeri ihtiyaçları için ikamet izni veya bir diğer adıyla oturma izni alma iistekelerini arttırmıştır. Artan talep doğrultusunda Türkiye Cumhuriiyeti devleti yabancı miisafirlerin ülkemiz sınırları içerisinde kalabilmesi için daha müsamahakar ve ılımlı bir bakış açısına sahip olmuştur.

 

Bu durumun izahi için Türkiye İstatistik Kurumun açıkladığı rakamlar çok daha açıklayıcı olacaktır. TÜİK’in 2019 yılı için açıkladığı Türkiye de ikamet izni/oturma izni ile yaşayan sayısı 1.067.731 kişi olarak kayıtlara geçmiştir. Bu nedemek oluyor ksıaca izah etmek gerekirse Türkiye Cumhuriyeti devleti küresel çapta sahip olduğu gelişim ve modernleşme sürecinde farklı milletten insanarla çok daha hızlı bir gelişim yaşayacağının farkında olması, halihazırda sahip olduğu ekonomik gelişmesini farklı milletlerden insanlara ülkemizde fırsatlar sunarak desteklemisidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Türkiye’de oturum izni almak saınldığı kadar zor olmasada ikamet izni alım süreci bazı noktalarda keskin çizgiler ile kırılmalar yaşamaktadir. Bu nednele oturma izni & ikamet iznine başvuru yaparken profesyonel destek almak birncil adımınız olmalıdır.

 

İkamet izni alımınında uygulamada başvurucular çelişkili beyanlarda bulunabilmekte ve başvuru sürecinde Türkçe bilmedikleri için süreleri kaçırabilmektedir. Göç İdaresi tarafında ikamet izni için başvuranlara verilen süreler bir defaya mahsus verilen ve b süre içerisinde ekiskliklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

YOL HARİTASI

Türkiye Cumhuriyeti Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ikamet inzi&çalışma izni için başvuranlara yardımcı olmaktadır. Ancak dünyanın her ülkesnde olduğu gibi Göç İdaresi’de başvurucuların avukatla süreci takip etmesni daha olumlu  karşılamaktadır. Bu durumun sebebi ise başvuru sürecini daha az problemli ve hızlı bir şekilde ilerliyr olmasında kaynaklanmaktadır.

İkamet İzni başvuru sürecinde Avukat nezaretinde başvuru sürecini yönetmeniz izin sürecini sizin için daha hızlı hedefe ulaştıracaktır.

YILLARA GÖRE İKAMET İZNİ SAYISI

2005 ile 2019 yılları arasında Türiye’de ikamet izni alan yabancı sayısı.

Türkiye'de Kimler Oturum İzni Alamalı?

Türkiye’de bulunan Yabancı eğer 180 günlük bir süre içinde 90 günden fazla Türkiye’de kalacak ise ikamet izni alması gerekmektedir. Çalışma izni Türkiye’de çalışma ve ikamet etme hakkını verse de, Türkiye’den çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar geçerli bir oturma/ikamet iznine sahip olmalı ve oturma izninin kendisi çalışma izninin yerine geçtiğini bilmesi gerekmektedir.

 

Türkiye’de Oturma izni başvurusunda bulunacak iseniz öncelikli olarak hangi türde başvurru yapmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Oturum/İkamet İzni türleri kısa süreli oturma izni, uzun süreli oturma izni, aile oturma izni, öğrenci oturma izni, insani oturma izni ve insan kaçaklığı suçu mağdurları için verilen ikamet izni türleri vardır. Birde bunların dışında bir ikamet izni türü vardır ki diğerlerin çok daha kolaydır. Türkiye’de taşınmazı bulunan kişiler söz konusu taşınmaz üzerinden gayrimenkul edinimi yoluyla ikamet izni alabilirler.

 

Söz konusu ikamet izinleri için belli kriterler bulunmaktadır. Türkiye’de eğitim almak, Türkiye’de iş ilişkisi kurmak veya bu kişilerden birinin aile üyesi olmak gibi belirli kriterlere uyan yabancılar için tüm ikamet izinleri verilmektedir.

 

İkamet izni başvuruları, uyruk ülkesinin konsolosluklarına veya yabancının ikametgahına veya Göç İdarelerinden yapılmaktadır.