Google Play Store Geliştirici/Developer Hesabım Kapatıldı, Ne Yapabilirim? Türkiye’de Dava Açabilir Miyim?

Bugünkü yazımızda öncelikli olarak, Google Play Store üzerinden ürünlerini satışa sunan Android Geliştiricilerin ve Yazılımcıların yaşadığı problemlerden birini ele alacağız.
Yazımızın devamında birkaç ana başlık üzerinden Google Play Store Yazılımcı/Geliştirici/Developer hesabının kapatılmasını ve Google’ın sizin adınıza çekilmez ve telafisi imkansız zararlara sebep olmasından dolayı ceza davası, hukuk davası, kısacası zararlarınızı tazmin etmek için bir dava açılabilir mi? 
Bu konuları ayrıntılı bir şekilde yazımızda irdeleyeceğiz.

 

Makalemizde cevap arayacağımız temel sorular 3 başlık altında toplanmaktadır.
  • Google Play Store Developer/Geliştirici Hesabımın kapanmaması için neler yapmalıyım?
  • Google Play Store hesabım kapandı, kapanan Play Store Hesabını nasıl geri açabilirim?
  • Google Play Store Developer/Geliştirici Hesabım Google’ın hatasıyla kapandı, Google tarafından bir bildirimde bulunulmadan hesabım kapandı, Google Developer/Geliştirici hesabımda herhangi bir ihmal ya da ihlalde bulunmadım, Haklarımı nasıl arayabilirim, Nasıl Dava açabilirim?
Konuya bakış açımızı belirlemek için öncelikle Google Play Store ekibi neden Developer/Geliştirici Console hesaplarını kapatır ve Play Store ekibinin Geliştirici/Developer hesabının kapatmaması için neler yapmamız gerekiyor, bunu irdeleyeceğiz.
Ayrıca yukarıdaki ilk 2 başlıkta hesabın kapanmaması ya da kapandığında Google Play Store’da yayına aldığınız uygulamanın haksız olarak yayından kaldırılmasına karşı daha hızlı müdahalede bulunabileceğiniz 2 önemli yola da yazımızda yer veriyoruz.

Daha detaylı bilgi almak için Lütfen İletişime geçin!

Sizde Google, Apple ya da diğer Storelarden geliştirici olarak hizmeti veriyorsanız, hesabınızın heran kapatılabileceğini unutmayın!

Bilişim/Yazılım Hukuku

Bilişim Hukuku alanında detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin!

Daha Fazlası

GOOGLE PLAY STORE GELİŞTİRİCİ/DEVELOPER HESABIMIN KAPANMAMASI İÇİN NELER YAPMALIYIM?

Aslında Google sunduğu hizmetler ile kamu yararını göz önünde bulundurmakta ve kullanıcıların Dijital Platformlarda dolandırılmasına, yanlış yönlendirilmesine ve bu Platformlar üzerinde meydana gelebilecek hak kayıplarını önlemek için elinden gelen tüm çabayı göstermekte ve sıkı bir şekilde hak kayıplarını ve ihlalleri takip edip önlemeye çalışmaktadır.
Bu nedenle de Google sunduğu hizmetler bakımından bir takım politikalar yayınlamakta ve Play Store’da hizmet veren Developer/Geliştiricilerin de bunlara uymasını beklemektedir. Bu kapsamda, Google Play Store Console Hesabınız kapatıldığında ya da uygulamanız yayından kaldırıldığında sebep olarak aşağıda paylaştığımız Google Politikalarından biri  gösterilecektir. 
  1. Google Play Geliştirici/Developer Sözleşmesi
  2. Google Play Store Console Hesabınız üzerinden Gelir Elde Etme Politikası ve Abonelikler
  3. Google Üzerinden Kısıtlanmış Hizmet Ve içeriklerin Sağlaması Politikası
  4. Google Play Store Geliştirici Fikri Mülkiyet İlkeleri
  5. Google Play Store’da yayına aldığınız uygulamanın kullanıcılardan bilgi toplama, yanıltma, virüs ve gizlilik politikası
  6. Google Play Store uygulamanızın takip etmesi gereken Aile Politikası çerçevesinde kullanıcı kitlesine ve yaşına uygun içeriklerin kullanıcılara sunulması
  7. Fikri Mülkiyet İhlalleri açısında Google’ın takip ettiği ve geliştiricilerin de uymasını beklediği Fikri Mülkiyet Politikası Creative Commons
  8. Ayrıca Google, Kullanıcılara karşı takip ettiği Gizlilik ve Kişisel Verileri Korunması Politikasını  ayrıca Google Hizmet şartlarını Developer/Geliştiricilerinden takip etmesini ve uymasını beklemektedir.
Yukarıda paylaşılan Google Play Store Geliştirici Politikaları çerçeve bir zemin oluşturmakta ve Google tarafından daha esnek şekilde karar verilmesini sağlamaktadır. Türk Hukuk Sistemi birçok konuyu ve yaptırımı daha tahdidi ve belirli olması nedeniyle bazen Google’ın hangi politikasında nasıl bir ihlal yaptığınızı fark edemeyebilirsiniz.
Ayrıca sizin de bildiğiniz üzere Google, uygulamanızı yayından kaldırdığında ya da hesabınızı kapattığında nasıl bir ihlalde bulunduğunuzu ya da uygulama içindeki hangi hata dolayısıyla uygulamanın yayından kaldırıldığını size söylemeyecektir.
Bu nedenle Uygulamanızın yayından kaldırılmaması veya Google Play Store geliştirici hesabınızın kapanmaması için aşağıda yer alan başlıklara dikkat etmeniz gerekmektedir.
  1. Google Play Store Console’da Developer/Geliştirici hesabını açarken kullanılan Wi-Fi, Bilgisayar, Kredi Kartı, Mail Adresi ve Telefon Numarasını sadece bu hesaba özel olarak kullanmanızı tavsiye ederiz( günlük ihtiyaç harcamaları ve hayat harcamaları hariç tutulmuştur).
  2. Geliştirici/Developer ekibinin kullandığı Bilgisayar, Tablet veya Telefonun – Çocuk pornosu, İllegal Kumar Uygulamaları, Silah Ticareti, İnsan Kaçakçılığı gibi Google’ın İçerik Politikaları bakımından yasakladığı alanlarda Geliştirici olarak kullanılması, uygulamanın içerisinde geliştirici olarak ya da herhangi bir şekilde Geliştiricinin/Developer’ın IP Adresi, Adı-Soyadı gibi bilgilerin geçmesi ya da takibe girmesi halinde, uygulamanın sahibi siz olsanız dahi, Google Politikalarını sizle çalışmadan önce ihlal eden be bu şahsın sizinle bağlantısı tespit edildiğinde sizin uygulamanız da dahil edilerek Developer/Geliştirici hesabınızın kapanmasına sebep olacaktır.
Bu nedenle ekip arkadaşlarınızın geçmişte hangi tür Yazılımlar ile uğraştığı ve kapatılan Developer hesaplarının olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. 
  1. Google, Developerların Hesaplarını kapatırken Hesap Özelinde bir kısıtlamaya gitmemekte, hesabın kullanıcısını da doğrudan engellemektedir. Bu durum ömür boyu sürecek kısıtlamalar ile sonuçlanacaktır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi  Developer Hesabınıza erişimi olan kişilerin özenle seçilmesi ya da sizin dışınızda herhangi biri tarafından kullanılmaması gerektiğidir.
  1. Fikri Mülkiyet konusunda Telif satın aldığınız sağlayıcılar var ise bunların Telif dosyalarını Google’a bildirmeniz ve Uygulama içinde 3. parti sağlayıcılar olarak belirtmeniz gerekiyor.
  2. Abonelikler konusunda Google, Youtube özelinde de bir çalışma yapmakta ve politikalarına kendi sahip olduğu Uygulamasında dahi sıkı sıkıya bağlı kalmaktadır.
Nitekim Google’ın Abonelikler kapsamında beyan ettiği bazı standartlar bulunmaktadır.
Kullanıcıya ücretsiz sürüm sonrası abonelik teklif ediliyor ise; ücretsiz dönemin kaç gün süreceği açıkça belirtilmeli, ayrıca abonelik şartlarını okuması için kullanıcıya Kampanya Şartlarını ana dilinde sunulması, ücretsiz dönemin bitiminden 1 gün önce mail atılması, ücretsiz dönem sonunda ücretin ne kadar olacağını, ücretsiz dönem sonunda ücretli üyeliğe geçileceğini bildirmesi ve abonelerin aboneliklerini kolaylıkla iptal edebilmeleri gerekiyor.
Burada politika ihlalleri durumunda Google tarafından bazı yaptırımlar gündeme gelmektedir. 
Ama açık bir ifade var ki o da Abonelik Koşullarının kullanıcının ana dilinde yazılması ve sunulmasıdır.
Ayrıca bir diğer önemli konu ise; Uygulamanın ücret ödemeden kullanılabilmesi halinde bu durumun kullanıcıdan gizlenmemesidir.
  1. Müşteriye, Şans Kartları vb. gibi paketler satılacak ise; paketlerin içerisinden her türlü Ekipmanın çıkabileceğinin açıkça ifade edilmesi gerekiyor.
  2. Bir diğer önemli konu Google Admob reklamlarıyla ilgili. Google, Uygulamanızda ya da Developer Hesabınızda ihlallerin varlığını tespit etmesi halinde Uyarı Mail’i göndermektedir. Bu Mailler çoğunlukla Spama ya da Gereksiz’e düşmektedir. Bu nedenle Google’ın size Mail gönderdiği Mail adresi olan admob-noreply@google.com adresini Önemliye almanızı tavsiye ederiz. 
  3. Google bazı durumlarda uygulama adlarında sınırlamalara gitmekte ve bunun en yakın örneği “Covid”  kelimesidir. Covid kelimesinin bir uygulama isminde geçmesine veya tek başına kullanılmasına izin verilmiyor ve uygulama kapatılıyor. Bu nedenle isim seçerken biraz daha dikkat ve özen göstermenizi tavsiye ederiz.
  4. Geliştiriciler sizin Console Hesabınızda erişim veya kontrol hakkı alacak ise kurumsal mail adresleri üzerinden yetki verilirse Developer Hesabınız daha korunaklı hale gelecektir.
  5.  Ayrıca ufak hatalardan dolayı Developer Hesabım kapanmaz demeyelim, Google bazı ufak hatalarda da hesabı direkt olarak kapatabiliyor. Mesela Google’ın veya Google’ın şirketlerinden birinin adının sanki uygulamanın Geliştirici ya da Katkı Sağlayıcısı olarak anlaşılabilecek gibi hissetmesi halinde Hesabı ya da Uygulamayı kaldırabiliyor (Örnek vermek gerekirse uygulamanız Android Cihazlarda Müzik dinlemeye yardımcı oluyorsa uygulamanın ismini “Android Music Player”  şeklinde değil   “Android için Music Player” şeklinde bir seçim yapmanız gerekmektedir.)
  6. Ayrıca Google, Developer Console Hesabına gelen bildirimler ve mail adresine gelen e-postaları sıkı ve düzenli bir şekilde takip etmenizi öneririm.
  7. Uygulama içerisinde kullanılan Kod Yapılarının farklı bir uygulamadan kopyalanması(hazır kod satın alınması) halinde bu durumda telif konusunda sınırlamalara tabi tutuluyor. Bu nedenle satın aldığınız Hazır Şablonlarda, Satın Alma Koşullarına dikkat etmeniz gerekiyor. 3. parti sağlayıcılar Kullanım Hakkını satın aldığınız telifin kaynağını belirtmeyi mecbur tutabilmektedir.

GOOGLE PLAY STORE HESABIM KAPANDI/ENGELLENDİ, FARKLI BİR GELİŞTİRİCİ HESABI AÇABİLİR MİYİM?

Aslında bu sorunun da cevabı yazımızın 1. başlığında yer alan dikkat etmeniz gereken konularla benzerlik göstermektedir.
Google Play Store Ekibi, Geliştirici Hesabınızı muhakkak yukarıda belirtilen başlıklardan birinden dolayı kapatmıştır.
Bu nedenle öncelikli olarak hatanın kaynağının tespitine odaklanmanız gerekmektedir. Burada ihlali tespit ederken biraz daha dikkatli olmanız ve uygulamanızın yayında olmayan ama Play Store hesabınızda yüklü olan Beta sürümlerinde de ihlalin olmadığı konusunda emin olmanız gerekmektedir…
Yaşadığımız bir olayda Google Play Store Ekibi 4 yıl önce geliştiricinin Play Store hesabına yüklediği Beta sürümünde yer alan telif hakkı ihlali nedeniyle 4 yıl sonra ihlal bildirimi gönderdi. Ayrıca bu ihlal uygulamanın yayında olan versiyonunda yer almıyor. Ama Google açıkça şu uygulamanın Beta sürümünün şurasında hata yaptın demiyor. Zira demediği içinde Uygulamanın Beta sürümünde yer alan bir hata dolayısıyla uygulamanın yayınlanmış ve 1 Milyon indirilme yakalamış yayında olan versiyonunu 9 ay boyunca yayından kaldırıyor. 9 ay sonunda beta sürümdeki hata fark edilince uygulama tekrar yayına alındı.
  1. Google Play Store Ekibi tarafından size gönderilen uyarı-hesap kapatma mailinden sonra İhlal nerede onu tespit etmek birinci önceliğiniz olsun ve bunu düzeltmeye çalışın.
  2. Eğer hesabınız kapatılıp Google Tarafından engellendiyseniz, Google’a mail atmanız ve yapılan işlemin bir hata olduğu açıklayıp ve ikna etmeniz gerekiyor.
  3. Bu yollar işe yaramadı, ben ne yapabilirim diyor iseniz;;
    • Yakınlarınızın 2 veya 3 yıldır kullandığı bir mail hesabıyla, yine 3. bir kişinin kredi kartıyla, farklı bir Wi-Fi üzerinden, daha önce hiç kullanmadığınız bir bilgisayar veya telefon ve farklı bir uygulama ile geliştirici hayatınıza devam etmeniz gerekiyor.
    • Google’ın sizi engellemesine sebep olan uygulamayı tekrar yayına almak istiyorsanız uygulamanın kod yapısını değiştirmeniz ve ilk haline göre özgünleştirmeniz gerekmektedir. Yeni bir proje geliştirmeye başlasanız daha kolay olacaktır.

GOOGLE PLAY STORE HESABIM KAPANDI, KAPANAN PLAY STORE GELİŞTİRİCİ/DEVELOPER HESABIMI NASIL GERİ AÇABİLİRİM?

Eğer bir gün aşağıda yer alan maillerden biri gelirse  “Google Play Store ekibi tarafından hesabım kapanır ve hizmet sözleşmem fesh edilirse ne yapabilirim?” sorusunu kendinize soracaksınızdır.
“Google Play Publisher account has been terminated
This is a notification that your Google Play Publisher account has been terminated.
REASON FOR TERMINATION: Prior violations of the Developer Program Policies and Developer Distribution Agreement by this or associated accounts as outlined in previous emails sent to the registered email address(es) of the Publisher account(s).
Google Play Publisher suspensions are associated with developers, and may span multiple account registrations and related Google services.
You can visit the Developer Policy Center to better understand how we enforce Developer Program Policies. If you’ve reviewed the policy and feel this termination may have been in error, please reach out to our policy support team.
Do not attempt to register a new developer account. We will not be restoring your account at this time.
The Google Play Team”

 

——————————————————————————————-

 

“This is a notification that your Google Play Publisher account has been terminated.
REASON FOR TERMINATION: Multiple violations of the Content Policy and Developer Distribution Agreement as outlined in previous emails sent to the registered email address of your Publisher account.
Please note that Google Play Publisher terminations are associated with developers, and may span multiple account registrations and related Google services. If you feel we have made an error, you can visit the Google Play Help Center article for additional information regarding this termination.
Please do not attempt to register a new developer account. We will not be restoring your account at this time.
The Google Play Team”
gibi mailler aldığınızda, anlayın ki Google tarafından hesabınız kapatıldı.
Google ya da Apple üzerinden hizmet veren Hiçbir Geliştirici’nin/Developer’ın yaşamak istemediği, birçok kişinin korkulu rüyası olan bu konuya değinelim.
Bu konuda, buradan kalkıp Amerika’daki Silikon Vadisi’ne ya da İrlanda’ya gitme şansınız yok ise Google’ın Botlarını ikna etmeniz ve Botları geçtikten sonra gerçek bir insanla iletişim kurma şansınız olabiliyor.
Bu doğrultuda Google’ın hesabınızı kapatmakta haklı gerekçeleri olmadığını düşünüyor iseniz durumu anlatan bir Mail atmanız gerekmektedir. Mailleşme Süreci genel olarak Google tarafından 2 haftada bir kullanılıyor ve ortalama 2 hafta içinde size cevap veriyorlar.
Bu nedenle 1 veya 2 gün içinde bunu çözerim düşüncesi içinde olmamanız, hüsran yaşamanızı ve umudunuzu kaybetmenizi önleyecektir.
Bir örnekte, Mailleşme Sürecinde 57 tane Mail atılmış  yine de Google’dan anlamlı ve mantıklı bir cevap alamadığı da görülmüştür. 57 Maillik süreç 9 ay almış ve 9 ay içinde oyun yayına alınmamıştır.
Bu nedenle Google tarafından uygulamanız yayından kaldırıldıysa Google’a olan kızgınlığınızı sindirmenizi ve uygulama içinde hatanın nereden kaynaklanabileceğini araştırmanızı tavsiye ederiz.
Uygulama içi ufak hatalar sizin açınızdan önemli görülmese de Google tarafından önemle takip edilmekte ve tespit edildiği anda uygulama yayından kaldırılmaktadır.
Bu konuya bir örnek vermek gerekirse;
Play store hesabında ekli olan ama 4 sene önce sadece test yayını dolayısıyla uygulamanın Beta sürümü yayına alınmış, kosa bir süre yayından kaldırılmıştır. Beta sürüm içinde telif hakkı satın alınmayan bir tasarımda yer almaktadır. Ancak ilgili tasarım hiçbir zaman Yayında olan sürümde kullanılmamış ve yet almamıştır. Ancak Google Play Store aradan 4 sene geçmesine ve uygulama yayında olmamasına rağmen fikri mülkiyet ihlalinden dolayı yayında olan uygulama askıya alındı ve bu geliştirici tarafından fark edilip düzeltilene kadar uygulama askıda kaldı.
Yayında olmayan, en son 4 sene önce kullanılan uygulamanın Beta sürümünde yer alan bir telifli içerik nedeniyle, yayında olan uygulamada uzun süre yayından kaldırılmıştır.
Zira Google size doğrudan ihlalin içeriğini söylemese de kavram olarak başlığını ifade etmektedir. Bu nedenle Google’ın size ihlal ettiğiniz politika başlığını iletmesiyle hemen çalışmalara başlamanız gerekmektedir.
Ayrıca yabancı kaynaklarda Fortune 500’de yer alan bir şirketin uygulaması da Google tarafından yayından kaldırılmış ve 3 ay süreyle Re-Store edilememiştir
Burada Google’a mail atıp bu konuyu çözmeye çalışmaktan başka bir şeyden gelmemektedir.

GOOGLE PLAY STORE HESABIM, GOOGLE’IN HATASI NEDENİYLE, BİLDİRİMDE BULUNULMADAN YA DA BİR İHMAL YA DA İHLALDE BULUNMADIĞIM HALDE KAPATILDI HUKUKİ OLARAK NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİRİM? TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR MİYİM?

Google Play Store Console hesabınız kapatıldı ya da uygulamanız yayından kaldırıldı ve Admob gelirleriniz Google tarafından donduruldu ise muhakkak Google’a karşı nasıl bir hukuk süreç izleyebilirim ya da hukuki bir süreç takip edebilir miyim sorurlarını kendinizi sormaktasınız.
Burada 3 farklı başlık ile hukuki açıdan süreci incelemekte fayda görüyorum.

1. Google Hesabınızın Kapatılması ve Ömür Boyu Google Play Store’dan MEN Edilmeniz!

Google tarafından hesabınızın kapatılması ve ömür boyu Google Hizmetlerinden men edilmenin hukuki açıdan sizin geleceğinizi ve ekonomik anlamda geçiminizi etkileyecek düzeyde ağır bir yaptırımdır..
Bu nedenle Google küresel çaptaki gücünü Developer üzerinde bir baskı ve haksız rekabet ilkesi içerisinde, adeta kendi adalet sistemiyle sizi yargılayıp hakkınızda hüküm vermektedir. Geliştirici hesabınızı oluştururken kabul ettiğiniz Click-On sözleşmeler ile size karşı tahakküm kurmaktadır.
Doğrudan Google Hizmetlerinin size karşı engellenmesi ve hizmetten hiç faydalanılamaması halinde, size bildirilen ihlalin içeriğine göre bir konumlanma almakta fayda olduğunu düşünmekteyiz.
Çocuk pornosu, illegal kumar sayfaları, kara para aklama, insan kaçakçılığı, köle ticareti, silah kaçakçılığı gibi suçlar evrensel manada her ülke kanununa göre yasaklanmıştır. Bu tarz kamu vicdanını sızlatan suçlarda Google’ın kesin ve net bir tavır alması üstün kamu yararından kaynaklanmaktadır.
Ancak daha çok şahıslar arası hak ihlalleri konusunda uyuşmazlığın yargılamayı gerektirdiği durumlarda, Google tarafından ihlalde bulunduğunuz gerekçesiyle hesabınızın kapatılması, Admob gelirlerinizin dondurulması tedbirleri ile sizi hizmet kapsamı dışına alması hukuka ve kanuna uygunluğu tartışmalıdır. . 
Ayrıca geliştiriciyi suçladığı konu hakkında doğrudan bir gerekçe göstermemesi ve küresel çaptaki gücü nedeniyle sizinle yapmış olduğu anlaşma doğrultusunda ihlalin nedeni ve gerekçesini bildirme yükümlülüğü olmadığı konusunda üstün konumu sayesinde sözleşme imzalatması nedeniyle haksız bir eylem ve tutum içerisine girmekte, geliştirciler üzerinde sözleşme hürriyetini etkileyecek derece baskı kurmaktadır. Bu durum hakkın kötüye kullanımını oluşturmakta ve iyi niyetin Google tarafından ispatı gerekmektedir.
Google Play Store Ekibinin veya Botlaının gerekçe ve neden göstermeden,  uyarıda bulunarak ya da bulunmadan, sözleşmeye aykırılığı düzeltmeden hesabınızı askıya alıyoruz ifadesi, Google’ın sizinle imzaladığı sözleşme de bildirim yükümlülüğü olmadığı açıkça ifade edilmektedir. 
Ancak burada, Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve MÖHÜK kapsamında sözleşmede belirlenen şartların sıhhati ve geçerliliği tartışmaya açılmaktadır.
Google sözleşme tek taraflı olarak irade beyanı ve sabit Click-Wrap ya da Click-On sözleşmeler ile size hizmet vermeye çalışmaktadır. Ancak bu tarz web tabanlı click-on sözleşmelerde developer/geliştiriciler sözleşmeye katılma iradesi göstermekte, ancak irade beyan edip değişiklik talep edememektedir. Google global çapta yakaladığı üstünlüğünü kendisine içerik sağlayan 3. kişi geliştirici/yazılımcılar üzerinde baskı aracı olarak kullanmakta ve haksız ve hukuka aykırı olarak edinimler sağlamaktadır.
Ayrıca sözleşme maddelerini kendi üstün yararını gözeterek olası bütün hukuki ve cezai sorumluluklara karşı sorumsuzluk anlaşması yapmakta, geliştirici/developerları haklarını aramak istediğinde de önlerini çok ağır usuli şartlar eklemektedir. Google bu tarz yaptırım ve belirlemeler yapabilir ancak bu durum hem iç hukukumuzda hem de MÖHÜK açısından hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilmektedir.
Bu durum ise sözleşme yapma hürriyetini kısıtlanmakta ve MÖHÜK kapsamında sözleşme muhtariyetini zedelemektedir.
Bu nedenle, Google kullanıcı sözleşmesine aykırılıktan doğan konularda haklı ve usulüne uygun olarak ihbar bildirimini yerine getirmek zorunda ve Türk Borçlar Kanunu kapsamında sözleşmeye aykırılığı siz de Google’a karşı ileri sürebilirsiniz.
Ayrıca, Google hesabınızı ihlal bildirimi ile engellenmesi ve askıya alınmasından sonra, reklam gelirlerine doğrudan el koyması da farklı bir hukuki problemi çıkartacak ve haksız bir el atma olarak nitelendirilecektir.
Google Politikalarına aykırılık dolayısıyla 3. kişilerin haklarının ihlalinin ispata ve kanıtlanmaya ihtiyacı vardır. Google Uluslararası bir yargılama makamı ve hükümleri icra eden bir infaz kurumu değildir. Nitekim yasal yollardan araştırılmadan size karşı yaptırımlardan doğan zararların tazmin edilmesini talep etme hakkınız bulunmaktadır.

2. Ödenmeyen Admob Gelirlerimi Google'dan Geri Alabilir Miyim?

Google Play Store ekibi tarafından, Admob gelirlerinizin kanuna ya da hukuka aykırı yoldan 3. kişilerin hakkının ihlal edilerek gelir elde edildiğiniz sebebiyle Admob gelirlerinizi size vermiyor ise; Google’ın bu durumda, Admob gelirlerini hak kaybına uğrayan kişiye iade etmesi gerekmektedir. Ancak Google bu bedeli kendi elinde ve kontrolünde tutmakta, size karşı ihlal bildiriminde bulunan kişiye de iade etmemektedir. Ama şikayet eden kişiyi de haklı bulmaktadır. Burada Google durumu ekonomik anlamda kendisine en çok yarar sağlayacak şekilde idare ve kontrol etmektedir.
Yukarıda da izah edildiği üzere gayri hukuki faaliyetlerde bulunmanız dolayısıyla elde edilen kazançlar tabiki de doğrudan size iade edilmeyecek olsa da, söz konusu gelirlerin Google’ın kasasında da kalmaması gerekmektedir. Ancak bu durumda siz bir hak arayışı içerisine girdiğinizde unutmayın ki kendi eyleminiz haksız bir fiil oluşturuyor ise cezai anlamda kendi aleyhinize bir ihbar görevi de görülebilecektir.
Zira Google’ın size karşı suç olmayan ama nisbi anlamda 3. Kişilerin Fikri Mülkiyet ya da mal varlıklarına karşı haksız bir eylemde bulunduğunuzu varsayarak reklam veya satış gelirlerine el koyması, dondurması hukuki anlamda ortada bir mahkeme kararı olmadan mümkün değildir.
Böyle bir mali yaptırımın söz konusu olabilmesi için haksız fiilinizin Adli Makamlarca tespit edilerek karara bağlanmasının yanı sıra zarara uğrayan kişi tarafından zararın tespiti ve tazmin edilmesi için de adli makamlar nezdinde bir talepte bulunması gerekmektedir.
Bu nedenle Admob hesaplarınıza karşı bir kişinin doğrudan fikri mülkiyet ihlali, haksız fiil ya da farklı bir nedenle yaptığı şikayetler dolayısıyla tüm gelirlerinizin dondurulması hukuka uygun değildir ve haklarınızı Google’a karşı ileri sürebilirsiniz.

3. Google’a karşı Türkiye’de Dava Açabilir Miyim?

Yazımızın içeriğinde verdiğimiz bazı örnekler vardı, bu örnekler üzerinden bu konuyu açıklamak istiyorum.
Yabancı kaynaklı bir sitede gördüğüm örnekte Google Botları, Fortune 500 listesinde yer alan bir şirketin Play Store’daki uygulamasını 3 ay süreyle askıya alıyor ve 3 ay süreyle Sayfa, satışa ve hizmete kapanıyor.(Bu kapsamda bir e-ticaret sayfası üzerinden bu durumu örneklemek gerekirse günlük cirosu 10.000.000 TL olan bir e-ticaret sayfasının 3 ay süreyle kapalı kalması 900.000.000 TL’ik bir zarara sebep olacak ve şirket açısından makul ve anlaşılabilir olmaktan çıkacaktır.)
Bu 3 aylık sürenin sonunda Google “pardon yanlışlıkla kapattık” diyor ve hesabı tekrardan yayına alıyor. Yukarıda örnekle de izah edildiği üzere uygulama geliştiricisi olan şirket açısından ticari itibar kaybına, pazar payında daralmaya, markanın lekelenmesine ve ticari anlamdan telafisi imkansız zararlara sebep olmaktadır.
Bu doğrultuda Google’ın sebep olduğu somut ve ispatlanabilir zararlar dolayısıyla hukuki anlamda zararınızı tazmin ettirebilir ve aynı Türk şirketlerine karşı olduğu gibi Türk mahkemelerinde taleplerinizi ileri sürebilirsiniz ve emin olun taleplerinize güvendiğiniz ölçüde, lehinize bir karar çıkacaktır. 
Bir diğer önemli konu ise son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin, Global Şirketlerin vergi ödememesi ve bu şirketlere hesap sorulamaması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti egemenlik haklarını kullanarak, global şirketlerin yargılanması ve hesap vermesi için hakkı ihlal edilenlerin taleplerini hukuki bir zeminde aramalarına izin vermektedir.
Av. M. Talha Arslan